zaterdag 9 juni 2012

4 NAVO-soldaten uit Frankrijk gedood in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in de provincie Kapisa in het oosten van Afghanistan zijn zaterdag 4 Franse militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO en een Afghaanse tolk omgekomen.

Vijf Franse soldaten liepen verwondingen op, waarvan drie ernstig, aldus de Franse regering.

Ook drie Afghaanse burgers raakten gewond.

De Fransen werden aangevallen door een persoon gekleed in een boerka, aldus de politie in Kapisa.

Ahmad Ahmadzaï, de woordvoerder van de politie in Kapisa, zei dat een Frans konvooi werd aangevallen in het district Nijrab.

Generaal Abdul Hamid, de politiechef van de provincie, zei dat de zelfmoordaanvaller zijn explosieven tot ontploffing bracht in het gebied Pul-i-Khwaja in het district Nijrab, waar de Fransen een basis hebben.

De Franse president François Hollande heeft zijn medeleven met de families van de slachtoffers betuigt.

Hij stuurt ook zondag zijn minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, en de stafchef van het leger naar Afghanistan.

Eerder op de dag vertelde een woordvoerder van de 202 Shamshad politiezone, die in het oosten van Afghanistan ligt, aan het Afghaanse TOLO News dat bij de aanslag 6 Fransen waren gesneuveld.

Een man in een boerka naderde de Franse militairen, die een voetpatrouille uitvoerden, en bracht zijn explosieven tot ontploffing.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

TOLO News meldt dat de Taliban zeggen dat de aanslag werd uitgevoerd door de zelfmoordbomaanvaller Matiullah uit het district Charasyab in de provincie Kabul.

De provincie Kapisa ligt ten zuidoosten van de provincie Kabul.

Frankrijk heeft ongeveer 3.300 soldaten in Afghanistan gestationeerd en wil voor het eind van het jaar zijn gevechtstroepen terugtrekken uit het land.

President Hollande wil volgende maand een begin maken met de terugtrekking. Er vlijven wel Franse trainers in Afghanistan achter.

De deelname van Parijs aan de oorlog in Afghanistan heeft aan 87 Franse soldaten het leven gekost.

Bij een ander incident in het oosten van Afghanistan kwam zaterdag een soldaat van de ISAF om het leven bij de explosie van een bermbom, aldus een ISAF-woordvoerder.