woensdag 20 juni 2012

Drie NAVO-militairen uit VS onder doden zelfmoordaanslag Khost

Bij de zelfmoordaanslag van woensdag in de Oost-Afghaanse stad Khost zijn drie Amerikaanse soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO en een Afghaanse tolk omgekomen.

De aanslag op een controlepost kostte ook aan zeker 18 Afghanen het leven, waaronder burgers en politieagenten. Er vielen 35 gewonden.

Aanvankelijk werd gemeld dat de aanslag werd gepleegd door een zelfmoordaanvaller op een motorfiets op een NAVO-konvooi.

Maar de provinciale autoriteiten zeiden later dat de aanslag werd uitgevoerd op een gezamenlijke controlepost op een markt door een aanvaller die te voet was, en dat er een motor onder de wrakstukken lag.

Het konvooi was toevallig in de buurt en reageerde op de aanslag.

De Amerikaanse ambassade meldde in de loop van de dag dat de 3 soldaten van de NAVO en een Afghaanse tolk de dood vonden.

The Associated Press meldt: “US embassy: 3 NATO service members, Afghan interpreter killed in Afghanistan attack.”

Een Amerikaanse functionaris zei op basis van anonimiteit dat de gesneuvelde NAVO-soldaten uit de Verenigde Staten afkomstig zijn. Er raakten ook een aantal militairen gewond.

De NAVO meldde in een verklaring dat drie soldaten van de ISAF-veiligheidsmacht bij een aanval van een opstandeling in het oosten van Afghanistan de dood vonden.

De ISAF maakte de nationaliteit van de doden niet bekend. Dat wordt altijd overgelaten aan het land van herkomst van slachtoffers.

"Three International Security Assistance Force service members died as a result of an insurgent attack in eastern Afghanistan today.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities."

Woensdag kwamen bij een zelfmoordaanslag op een konvooi van de NAVO in de Oost-Afghaanse provincie Khost 18 Afghanen om het leven, waaronder burgers en politieagenten.

Getuigen zeiden dat ze ook Amerikaanse militaire slachtoffers bij de aanslag hadden gezien.

Taliban
Een woordvoerder van de Taliban vertelde in een telefoontje aan het persbureau AFP dat een van hun strijders zich op had geblazen naast een Amerikaanse militaire patrouille in Khost.

Hij zei dat daarbij 10 Amerikaanse soldaten, waaronder een tolk, en vier Afghaanse agenten werden gedood.

De Taliban staan erom bekend dat ze de claims over het aantal slachtoffers dat ze maken overdrijven en niet spreken over burgerslachtoffers.

De oorlog in Afghanistan heeft dit jaar aan 205 buitenlandse soldaten het leven gekost. In juni zijn 24 militairen om het leven gekomen.

Zie verder:
Veel doden bij zelfmoordaanslag in Afghanistan