maandag 25 juni 2012

Politietrainer uit Italië gedood bij raketbeschieting in Afghanistan

Bij een raketbeschieting in de plaats Adraskan, ten westen van de Afghaanse stad Herat, is maandag een Italiaanse politietrainer om het leven gekomen. Twee collega’s van het slachtoffer raakten gewond.

De ISAF-veiligheidsmacht maakte maandag in een verklaring bekend dat een lid van de International Security Assistance Force (ISAF) bij een aanval van opstandelingen in het westen van Afghanistan de dood vond.

“One International Security Assistance Force service member died following an insurgent attack in western Afghanistan today.”

De Italiaanse krant Corriere della Sera bericht dat de beschieting plaatsvond op een trainingskamp van de Afghaanse politie in Adraskan, ten westen van Kabul.

"Attentato a ovest di Kabul, un razzo contro gli italiani: i militari feriti trasportati all'ospedale militare Usa di Shindand."

"Tutto è accaduto intorno alle 8.50 locali (le 6.20 in Italia) in un campo di addestramento della polizia afghana, ad Adraskan, a ovest di Kabul."

Het Italiaanse leger meldt echter dat de explosie plaatsvond bij een trainingscentrum van de Afghaanse politie in de provincie Herat.

De gewonden zijn overgebracht naar een Amerikaans hospitaal in Shindand, in het westen van Afghanistan.

Het Italiaanse ministerie van Defensie heeft intussen gemeld dat een Italiaanse soldaat is gedood en twee anderen gewond zijn geraakt bij de ontploffing van een raket op een politietrainingskamp in de plaats Adraskan.

De explosie vond maandag plaats in een observatiepost bij een schietbaan, waarbij de 30-jarige militair Manuele Braj (30) uit Collepasso (provincie Lecce), om het leven kwam en twee soldaten gewond raakten.

Braj diende bij het 13 Reggimento «Friuli-Venezia Giulia».

De toestand van de twee gewonden is volgens het Italiaanse leger niet levensbedreigend.

Er zijn tegenstrijdige berichten over de toedracht van het incident.

De Associated Press meldt dat het Italiaanse ministerie geen vaststaande details heeft over omstandigheden, maar zegt dat eerste verslagen suggereren dat er een raket is afgevuurd op de basis.

Maar de Afghaanse politie zegt dat er geen teken was van een aanval, en dat de soldaat omkwam toen een granaat explodeerde in een wachttoren op de basis.

Het persbureau zegt dat de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Giulio Terzi, de aanval op de website van het ministerie een "laffe aanval" noemt.

"Foreign Minister Giulio Terzi called the explosion a “hideous attack” in a statement on the ministry website."

Alle Italiaanse soldaten die betrokken zijn bij de explosie behoren tot een team dat zorg draagt voor de opleiding van de Afghaanse politie. Ze maken deel uit van een Police Speciality Training Team (PSTT).

Italië leidt voor de ISAF-veiligheidsmacht de Regio West-Afghanistan en het Provinciaal Reconstructie Team in de provincie Herat. Daarnaast zijn Italiaanse troepen gestationeerd bij Kabul.

Rome heeft ongeveer 3.900 militairen in Afghanistan gestationeerd die deel uitmaken van de International Security Assistance Force.