vrijdag 17 augustus 2012

7 Amerikaanse en 3 Afghaanse militairen en tolk omgekomen bij helikoptercrash in Afghanistan

De crash van een legerhelikopter in Afghanistan heeft donderdag aan al de inzittenden het leven gekost. Het gaat om 7 soldaten uit de Verenigde Staten, 3 Afghaanse militairen en een burgertolk.

De helikopter van het type Black Hawk crashte in het district Shah Wali Kot, in het noorden van de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar.

Dat meldt The New York Times. De Taliban beweren dat ze de helikopter hebben neergehaald, maar Amerikaanse functionarissen zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat vijandelijk vuur de oorzaak is van de crash.

De helikopter stortte neer in het gebied Shah Wali Kot, in het noorden van de provincie Kandahar. Dit gebied wordt gecontroleerd door de Taliban, aldus de provinciale autoriteiten van de provincie.

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok bericht dat de Taliban beweren dat ze het toestel in een dorp aan de rand van Tarin Kowt, de provinciehoofdstad van Uruzgan, hebben neergehaald.

Taliban-woordvoerder Qari Yousaf vertelde dat de militanten de helikopter met een raket neerhaalden in het gebied Chinartu. Al de inzittenden aan boord vonden de dood toen het toestel in brand vloog.

Volgens The New York Times weigerden Amerikaanse functionarissen de eenheid bekend te maken waartoe de Amerikaanse slachtoffers behoren.

Maar een verklaring die is uitgegeven door de NAVO zegt dat drie van de slachtoffers deel uitmaakten van de United States Forces-Afghanistan.

Dit is een commando dat los van de NAVO-troepenmacht functioneert en waartoe veel Special Forces horen.

De vier andere buitenlandse soldaten die sneuvelden zijn leden van de International Security assistance Force (ISAF) van de NAVO, aldus een woordvoerder van de ISAF.

Een woordvoerder van de ISAF meldde donderdag: "An ISAF helicopter crashed in southern Afghanistan today.

The crash resulted in the deaths of four International Security Assistance Force service members, three United States Forces-Afghanistan service members, three members of the Afghan National Security Forces, and one Afghan civilian interpreter.

The cause of the crash is under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities."

Naar de oorzaak van de crash is een onderzoek ingesteld.