zaterdag 11 augustus 2012

Afghaanse man schiet 3 Amerikaanse soldaten dood op militaire basis in Afghanistan

Een Afghaanse man heeft vrijdagavond op een militaire basis in het district Garmsir in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand 3 Amerikaanse soldaten van de ISAF-veiligheidsmacht doodgeschoten.

Dat heeft een woordvoerder van de ISAF zaterdag gemeld. De aanvaller was deze keer niet gekleed in een uniform van een van de Afghaanse veiligheidsdiensten, maar een burger die toestemming had om op de basis te werken.

Majoor Lori Hodge, een woordvoerster van het Amerikaanse leger, heeft intussen gezegd dat de dader een civiele werknemer was en dat hij is gearresteerd en door de ISAF gevangen wordt gehouden.

Het is de tweede keer in 24 uur tijd dat Afghanen het vuur openen op Amerikaanse soldaten waarbij slachtoffers vallen.

Vrijdagochtend vroeg schoot een Afghaanse politieman 3 Amerikaanse soldaten dood in het district Sangin in de provincie Helmand.

Her persagentschap Pajhwok meldt dat de Afghaanse president Hamid Karzai de moord op de 6 Amerikaanse militairen heeft veroordeeld.

Hij heeft veligheids- en inlichtingenfunctionarissen opdracht gegeven een grondig onderzoek in te stellen in de districten Sangin en Garmser.

Volgens cijfers van de NAVO zijn er dit jaar al 25 aanvallen van Afghaanse agenten en militairen op hun buitenlandse collega’s uitgevoerd. Hierbij werden 34 buitenlandse militairen gedood.

De NAVO meldt dit soort incidenten niet wanneer er alleen gewonden vallen of de aanvaller er niet in slaagt slachtoffers te maken.

Vorig jaar waren er 21 zogenoemde ”green on blue” incidenten, waarbij 35 doden onder de ISAF-troepenmacht vielen.

Het persagentschap Reuters bericht dat de NAVO de aanval van de werknemer in Garmsir niet bij de green-on-blue incidenten rekent, omdat er geen lid van de Afghaanse veiligheidstroepen bij betrokken was.

"But a coalition spokesman said the killings by the Afghan worker would not be included in that tally as it did not involve a member of the Afghan security forces."

11 agenten doodgeschoten in Nimroz
Een verdachte infiltrant van de Taliban in een Afghaans politieuniform heeft zaterdag in Delaram, in de Zuid-Afghaanse provincie Nimroz, 11 politieagenten doodgeschoten.