maandag 27 augustus 2012

Afghaanse soldaat schiet twee Amerikaanse collega’s dood in Afghanistan

Bij een nieuw green-on-blue incident heeft een Afghaanse militair maandag twee collega’s uit de Verenigde Staten doodgeschoten. Het incident vond plaats in het district Alingar, in de provincie Laghman in het oosten van Afghanistan. De aanvaller werd vervolgens ook gedood.

Een woordvoerder van de ISAF meldde dat een soldaat van het Nationale Afghaanse Leger (Afghan National Army/ANA) zijn wapen keerde tegen ISAF-soldaten. De ISAF schoot terug en doodde de Afghaanse militair.

“Two International Security Assistance Force service members died when a member of the Afghan National Army turned his weapon against ISAF service members in eastern Afghanistan today. ISAF troops returned fire, killing the ANA soldier who committed the attack.

Afghan and ISAF officials are investigating the incident.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities.”

Afghaanse en ISAF-functionarissen hebben een onderzoek ingesteld naar het incident.

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok bericht dat een woordvoerder van de 201st Selab Military Corps, kolonel Numan Hatifi, zei dat het incident plaatsvond in het district Alingar.

De troepen waren hier landmijnen aan het opsporen en onschadelijk aan het maken, die ervoor hadden gezorgd dat een ISAF-patrouille was gestrand.

Numan Hatifi zei dat de Afghaanse soldaat “per vergissing” het vuur opende op de Amerikaanse soldaten toen hij uit zijn voertuig sprong.

De soldaat werd gedood bij een luchtaanval toen hij probeerde te vluchten, aldus Hatifi.

Volgens Pajhwok beweren de Taliban dat 6 Amerikaanse soldaten werden gedood door een Afghaanse soldaat, en de Afghaan kwam om toen werd teruggevuurd.

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat valt onder buitenlandse soldaten overdrijven.

Dit jaar zijn al 42 militairen van de International Security Assistance Force (ISAF), die wordt geleid door de NAVO, doodgeschoten door Afghaanse militairen en politieagenten.

Deze maand zijn 12 buitenlandse soldaten gedood door hun Afghaanse bondgenoten.

Waarnemers spreken van een dilemma, omdat deze gebeurtenissen het vertrouwen tussen Afghaanse en buitenlandse troepen, die samenwerken tegen opstandelingen in het land, kan beschadigen.