donderdag 30 augustus 2012

Drie militairen uit Australië in Uruzgan gedood door Afghaanse militair, twee Australiërs verongelukt in Helmand

Bij twee verschillende incidenten in het zuiden van Afghanistan zijn 5 Australische ISAF-soldaten omgekomen. In Uruzgan schoot een Afghaan in een uniform woensdag drie Australiërs dood.

Bij de crash van een helikopter sneuvelden donderdag twee Australiërs.

Het Australische leger heeft gemeld dat een Afghaan in een legeruniform in Uruzgan woensdag drie soldaten dood heeft geschoten. Er raakten ook twee Australiërs gewond.

De aanval vond woensdagavond plaats op de patrouillebasis (Patrol Base) Wahab in de Baluchi Vallei in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

De man in het uniform van de Afghan National Army vuurde van dichtbij een wapen af op een groep Australische soldaten.

Vervolgens wist hij te voet te ontsnappen, aldus het Australische leger.

Al de vijf soldaten die werden geraakt waren leden van de 3 RAR Task Group, die als opdracht heeft het Afghaanse 4th Brigade, 205 Corps in Uruzgan te mentoren.

In Australië hebben ze Gallipoli Barracks in Enoggera in Queensland als thuisbasis.

Een van de drie gedode soldaten was een 40-jarige korporaal van de 2/14th Light Horse Regiment (Queensland Mounted Infantry).

Het tweede dodelijke slachtoffer is een 23-jarige soldaat van de 6th Battalion, the Royal Australian Regiment.

De derde dode is een 21-jarige genist van de 2nd Combat Engineer Regiment.

Dader en motief
The New York Times bericht dat generaal Abdul Hamid Wardak, de commandant van het 205th Corps in Kandahar, heeft gezegd “geen idee te hebben of het een infiltrant was of dat er een andere reden was voor de schietpartij”.

Hij zei dat de aanval werd uitgevoerd door een soldaat afkomstig uit de provincie Ghazni, met de naam Hikmatullah, die vijf maanden terug in het Afghaanse leger is gegaan.

Generaal Wardak zei dat de soldaat dienst had op Camp Wahab, in het district Chora, toen een Australische patrouille woensdagavond naar het kamp ging. Vervolgens opende de Afghaan het vuur op de Australiërs.

Wardak zei dat de Afghaanse soldaat vervolgens zijn wapen neergooide en van de basis wegrende.

Twee Australiërs omgekomen in Helmand
In de provincie Helmand, in het zuiden van Afghanistan, verongelukte donderdag een ISAF-helikopter waarbij twee Australische soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) de dood vonden.

De slachtoffers zijn twee commando's. De ISAF-helikopter nam deel aan een partnermissie, aldus het Australische ministerie van Defensie.

"This incident is not related to the helicopter crash in Helmand province in which two Australian Commandos were killed when an ISAF helicopter crashed during a partnered mission."

Volgens Defensie staan de twee incidenten niet met elkaar in verband.

Functionarissen van de NAVO hebben gezegd dat de helikopter van het type UH-1 Huey donderdagochtend neerstortte in het district Baghran in Helmand. Er raakten ook soldaten gewond.

Het zijn de zwaarste verliezen voor het Australische leger in 24 uur sinds de oorlog in Vietnam, toen bij de slag om Long Nan 18 Australische soldaten sneuvelden.

De Australische premier Julia Gillard is eerder naar haar land teruggekeerd van een regionaal overleg van leiders in het gebied van de Pacific.

De deelname van Canberra aan de oorlog in Afghanistan heeft sinds 2001 aan 38 Australische soldaten het leven gekost.

Bij aanvallen van Afghaanse agenten en soldaten zijn dit jaar al 45 soldaten van de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan om het leven gekomen. Vorig jaar vielen hierbij 35 doden.

Alleen al in augustus dit jaar kostte dit soort incidenten aan 15 coalitiemilitairen de dood.