woensdag 5 september 2012

2 ISAF-militairen omgekomen bij crash helikopter in Logar

De crash van een helikopter in de Oost-Afghaanse provincie Logar heeft woensdag aan twee Amerikaanse soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO het leven gekost.

ABC News meldde in de loop van de dag dat bij de crash twee militairen uit de Verenigde Staten de dood vonden.

De twee Amerikanen, waarvan de naam nog niet is vrijgegeven, waren de enige bemanningsleden aan boord van de OH-58 Kiowa helikopter.

The two Americans, who have not been named, were the only crew aboard the OH-58 Kiowa helicopter, according to a Defense Department official.

Een woordvoerder van de ISAF meldt dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de toedracht van de crash.

“Two International Security Assistance Force service members died following a helicopter crash in eastern Afghanistan today.

The cause of the crash is under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities.”

De ISAF maakte de nationaliteit van de slachtoffers niet bekend.

De provincie Logar hoort bij het Regionaal Commando Oost-Afghanistan van de ISAF-veiligheidsmacht en wordt geleid door Tsjechiƫ, dat daarbij gesteund wordt door Amerikanen.

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok bericht dat de helikopter neerstortte in de provincie Logar.

Het toestel maakte een noodlanding tijdens een gezamenlijke operatie van Afghaanse en ISAF-troepen in het door de Taliban gedomineerde gebied Babus aan de rand van Pul-i-Alam, de hoofdstad van Logar, aldus de plaatsvervangend politiechef.

in the Taliban-dominated Babus area on the outskirts of Pul-i-Alam, the capital of Logar, the deputy police chief said.

Kolonel Rais Khan Sadiq bevestigde de crash tegenover Pajhwok, maar wilde geen commentaar geven op de claim van de Taliban dat zij de helikopter hebben neergehaald.

Hij vertelde dat verschillende opstandelingen verliezen hebben geleden tijdens de operatie.

Een bewoner van het gebied, Ahmad Javed, vertelde volgens Pajhwok dat twee helikopters van buitenlandse troepen crashten en in brand vlogen.

Eerder op de dag zei Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid dat een strijder twee NAVO-helikopters neer heeft gehaald, waarbij verschillende Afghaanse en buitenlandse soldaten aan boord omkwamen.

De Taliban staan erom bekend dat ze meteen kunnen verklaren dat zij een helikopter hebben neergehaald, ook als ze er niet bij betrokken zijn.