zondag 16 september 2012

Afghaanse agent schiet 4 Amerikaanse soldaten dood in Zabul in zuidoosten Afghanistan

Een man in een uniform van de Afghaanse politie heeft zondag in de Zuid-Afghaanse provincie Zabul 4 NAVO-soldaten uit de Verenigde Staten doodgeschoten. De aanvaller werd ook gedood.

Een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) meldt in een verklaring dat bij de aanval leden van de Afghaanse politie betrokken kunnen zijn.

“Four International Security Assistance Force service members died today in southern Afghanistan following an insider attack suspected to involve members of the Afghan police.

The incident is currently under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities.”

Naar de toedracht van het incident is een onderzoek ingesteld.

Het persbureau Reuters meldt dat de schietpartij plaatsvond in de provincie Zabul. Een plaatselijke functionaris vertelde dat al de vier gedode soldaten Amerikanen zijn.

Een aanvaller, die een uniform droeg van de Afghan National Police (ANP), werd ook gedood tijdens het gevecht.

De Associated Press bericht dat minstens een politieman zijn wapen tegen NAVO-troepen richtte bij een afgelegen controlepost. De aanvaller wist vervolgens te vluchten.

The Washington Post schrijft dat plaatselijke media berichten dat Abdul Bari Barakzai, het hoofd van de provincieraad van Zabul, zei dat 6 leden van de Afghan National Police (ANP) betrokken waren bij de aanval.

Vijf daarvan wisten te vluchten nadat ze vier Amerikaanse soldaten hadden gedood, de ander werd doodgeschoten.

De Verenigde Staten leiden de provincie Zabul in het zuidoosten van Afghanistan, en worden daarbij gesteund door Roemeniƫ.

Het is de derde aanval in drie dagen van Afghaanse veiligheidsdiensten, of opstandelingen die zich vermomd hebben in een uniform.

Vrijdagnacht vielen opstandelingen gekleed in uniforms van het Amerikaanse leger een NAVO-basis in Helmand aan. Hierbij kwamen twee Amerikaanse mariniers om het leven.

Zaterdag schoot een politieman van de Afghan Local Police (ALP) in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand twee Britse soldaten dood.

Het Britse ministerie van Defensie heeft intussen bekendgemaakt dat de militairen dienden bij het 3rd Battalion The Yorkshire Regiment en werden doodgeschoten bij een controlepost.

Volgens verslaggevers plaatsen dit soort insider attacks, of "green-on-blue" aanvallen, vraagtekens bij de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie aan de Afghanen.

Ook schaden dit soort aanvallen het vertrouwen tussen de buitenlandse en Afghaanse troepen die gezamenlijk strijden tegen opstandelingen in Afghanistan.

The Washington Post schrijft dat sinds de "insider attacks" in 2007 begonnen er ongeveer 109 buitenlandse militairen zijn omgebracht door leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

"Since 2007, when the insider- attack phenomenon began, about 109 international troops have been killed by rogue Afghan security forces."

Dit jaar zijn al 51 buitenlandse soldaten door personeel van de Afghaanse veiligheidsdiensten gedood. Vorig jaar waren dit er 35.