zaterdag 15 september 2012

Afghaanse agent van ALP schiet twee Britse ISAF-soldaten dood in Helmand

Een Afghaanse politieagent heeft zaterdag in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan twee militairen uit Groot-Brittanniƫ van de ISAF-veiligheidsmacht doodgeschoten. De schutter werd vervolgens ook gedood.

TOLO News bericht dat de het om Britse soldaten gaat die werden gedood.

De aanvaller, de politieman Gul Agha van de Afghan Local Police, werd ter plaatse doodgeschoten door een andere soldaat, zo vertelde Ismael Hotak, de plaatsvervangend politiechef van Helmand, aan TOLO.

Een woordvoerder van de ISAF zei in een verklaring dat de agent vermoedelijk lid is van de Afghan Local Police. Een soldaat van de ISAF beantwoordde het vuur en schoot de aanvaller dood.

“An individual believed to be an Afghan Local Police member turned his weapon against International Security Assistance Force service members in southern Afghanistan today, killing two.

An ISAF service member returned fire, killing the attacker.

The incident is currently under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities.”

De ISAF maakte de nationaliteit van de omgekomen soldaten niet bekend, dat wordt altijd overgelaten aan het land van herkomst van slachtoffers.

Er is een onderzoek ingesteld naar het incident.

De woordvoerder van de politie in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zei volgens het persbureau Reuters dat de schietpartij plaatsvond in Lashkar Gah, de provinciale hoofdstad.

In Helmand zijn voornamelijk Britse en Amerikaanse troepen gestationeerd.

De schutter keerde terug van een veiligheidsoperatie in Helmand met coalitiesoldaten toen hij zijn wapen tegen hen keerde, zo vertelde een veiligheidsbron aan Reuters.

Hij doodde twee soldaten en verwondde er drie.

De Afghan Local Police (ALP) is een politiemacht die door de Verenigde Staten en de Afghaanse overheid is ingesteld in een poging om het platteland van Afghanistan veiliger te maken.

De politietroepen worden door Amerikaanse Special Forces en Afghaanse instructeurs getraind.

Onlangs besloot de VS om de training van Afghaanse Special Forces en leden van de Afghan Local Police op te schorten totdat ze opnieuw gescreend zouden zijn op hun betrouwbaarheid.

Bij meer dan 30 aanvallen van Afghaans veiligheidspersoneel zijn dit jaar al 47 buitenlandse soldaten om het leven gekomen. Vorig jaar sneuvelden door deze zogenoemde “green-on-blue” incidenten zeker 35 ISAF-soldaten.