vrijdag 14 september 2012

Taliban vallen basis prins Harry in Afghanistan aan, twee Amerikaanse mariniers gedood

Bij een complexe aanval van de Taliban op de Brits-Amerikaanse basis in het zuiden van Afghanistan waar de Britse prins Harry is gelegerd heeft vrijdagnacht aan twee Amerikaanse mariniers het leven gekost.

Er raakten ook een aantal NAVO-soldaten gewond. Dat meldt ABC News. Prins Harry (27) bleef ongedeerd.

Een woordvoerder van de ISAF meldt zaterdagochtend dat bij een aanval van opstandelingen in het zuiden van Afghanistan twee ISAF-soldaten zijn omgekomen, zonder de nationaliteit te melden.

"Two International Security Assistance Force service members died following an insurgent attack in southern Afghanistan today.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities."

Een Amerikaanse functionaris vertelde aan het persbureau Reuters dat ook 5 Amerikanen gewond raakten, maar dat de aard van hun verwondingen nog onduidelijk is.

De functionaris zei dat dit nog een eerste rapportage is en dat het aantal kan veranderen.

Onder meer ABC News en The New York Times berichten dat het om Amerikaanse mariniers gaat die zijn gesneuveld.

Strijders van de Taliban vielen rond middernacht Afghaanse tijd met lichte wapens en raketgranaten de coalitiebasis Camp Bastion-Camp Leatherneck in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand aan.

Volgens een Amerikaanse functionaris is prins Harry in veiligheid en had de aanval geen invloed op hem. Harry is met zijn eenheid Apache-helikopters gestationeerd op Camp Bastion.

Harry is de derde in lijn als Britse troonopvolger.

Camp Bastion is het Britse deel van de basis, Camp Leatherneck het Amerikaanse. In totaal zijn op deze bases 28.000 coalitietroepen gestationeerd.

Defensiefunctionarissen zeiden dat de slachtoffers vielen op een deel van de basis waar mariniers zijn gelegerd.

Ook raakten gebouwen beschadigd en twee gevechtsvliegtuigen van het type Harrier die gevlogen worden door Amerikaanse mariniers.

De aanval op de basis werd afgeslagen.

Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, zei nadat bekend werd gemaakt dat prins Harry naar Afghanistan zou gaan ze hun best zouden doen om hem en andere troepen te doden als hij in de provincie Helmand is.