maandag 1 oktober 2012

3 NAVO-soldaten uit VS, agenten en burgers gedood bij aanslag Afghanistan

Bij een aanslag in de Oost-Afghaanse stad Khost zijn maandag zeker 14 doden gevallen, waaronder 3 Amerikaanse NAVO-ISAF militairen, een tolk en een aantal Afghaanse agenten en burgers. Er vielen ook tientallen gewonden.

TOLO News bericht dat bij de aanslag een Afghaanse politiecommandant, drie NAVO-militairen en zeker nog 9 Afghanen, waaronder agenten, omkwamen.

Een woordvoerder van de NAVO maakt in een verklaring melding van de dood van 3 soldaten en een tolk die als contractarbeider voor de ISAF werkte bij een zelfmoordaanslag.

“Three International Security Assistance Force servicemembers and an ISAF-contracted interpreter died following a suicide improvised explosive device attack in eastern Afghanistan today.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities.”

De NAVO maakte de nationaliteit van de gesneuvelde soldaten en de tolk niet bekend.

ABC News bericht dat het om Amerikaanse NAVO-soldaten gaat die zijn gesneuveld.

TOLO meldt dat een zelfmoordaanvaller op een motorfiets zijn explosieven liet ontploffen bij een gezamenlijke patrouille van Afghaanse en NAVO-troepen, aldus een verklaring van de gouverneur van de provincie.

“Zes burgers en vier Afghaanse agenten van de Rapid Reaction Unit, waaronder hun commandant Mubarak Shah, kwamen bij de aanslag om en 37 anderen, waaronder drie politieagenten, raakten gewond.”

Luitenant-kolonel Mubarak Shah is de commandant van de Khost Rapid Reaction Force.

In het Regionaal Commando Oost-Afghanistan zijn voornamelijk Amerikaanse troepen gestationeerd.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en beweren dat ze 8 buitenlandse soldaten en 6 Afghaanse soldaten hebben gedood.

Het pervureau AFP meldt dat de Taliban verklaarden dat de aanslagpleger uit de Noord-Afghaanse stad Kunduz afkomstig was.

"Zu dem Anschlag bekannten sich die Taliban auf ihrer Internetseite. Ein "heldenhafter Gotteskrieger" aus der Stadt Kundus habe den Anschlag verübt und dabei acht Ausländer sowie sechs afghanische Soldaten mit sich in den Tod gerissen, hieß es dort."

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze onder buitenlandse en Afghaanse troepen maken overdrijven, en burgerslachtoffers die ze maken verzwijgen.