dinsdag 30 oktober 2012

Green-on-blue aanval kost twee Britse soldaten in Helmand het leven

Een man gekleed in een uniform van de Afghaanse politie heeft dinsdag in het zuiden van Afghanistan twee NAVO-ISAF-militairen uit Groot-Brittanniƫ doodgeschoten.

Het persbureau Reuters meldt dat een politiefunctionaris in de provincie Helmand meldde dat een politieagent twee Britse soldaten had gedood.

De NAVO heeft dinsdag in een verklaring het incident bevestigd, maar maakte de nationaliteit van de slachtoffers nog niet bekend.

"An individual wearing the uniform of an Afghan policeman turned his weapon against International Security Assistance Force service members in southern Afghanistan today, killing two.

The incident is currently under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities."

De ISAF stelt een onderzoek in naar het incident.

Het Britse ministerie van Defensie heeft dinsdag de dood van twee soldaten bekendgemaakt. De slachtoffers dienden bij The Royal Gurkha Rifles.

De soldaten werden neergeschoten door een man in een Afghaans politieuniform bij een controlepost in het district Nahr-e Saraj in de provincie Helmand, aldus een woordvoerder van Defensie.

Reuters bericht dat zogenoemde “insider attacks” op westelijke strijdkrachten het vertrouwen hebben ondermijnd tussen Afghaanse strijdkrachten en de Internationale Coalitie, terwijl de NAVO zich opmaakt om de meeste gevechtstroepen aan het eind van 2014 terug te trekken.

Dit soort "green-on-blue" incidenten roepen ook vraagtekens op of de Afghaanse strijdkrachten in staat zijn zelf voor de veiligheid in het land te zorgen.

Dit jaar zijn minstens 56 leden van de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO gedood door Afghanen die een uniform van de politie of het leger droegen.